- Katılım
- 17 May 2024
- Mesajlar
- 127
- Tepkime puanı
- 2
- Konum
- İstanbul
- Marka
- BMW
- Model
- 3.20İ ED
- Model Yılı
- 2016
Bir araç sahibiyseniz, muhtemelen “direksiyon kutusu” terimini çok duymuşsunuzdur. Peki direksiyon kutusu tam olarak nedir ve nasıl çalışır? Arıza belirtileri nelerdir? Bozulursa ne olur? Direksiyon kutusu tamiri nasıl yapılır? Bu yazımızda, direksiyon kutusu bileşenine daha yakından bakacağız.
Direksiyon Kutusu Nedir?
Araçların tekerlerinin kontrolünü sağlayan direksiyon mekanizmasının en önemli parçalarından biri direksiyon kutusudur. Aksi halde aracın yönü değiştirilemez ve yol hakimiyeti sağlanamaz. Direksiyon kutusu direksiyon simidinden aldığı komutları tekerlere aktarır. Bu mekanizma sayesinde aracın kontrolü sağlanır ve trafik kazalarının önüne geçilir. Güvenli bir sürüş için direksiyon kutusu mekanizmasının doğru bir şekilde çalışması gerekir.Direksiyon Kutusu Arızaları
Direksiyon kutusu da zamanla yıpranabilir veya çalışma mekanizması bozulabilir. Ortaya çıkan arızalar ise yol güvenliğini önemli ölçüde tehdit eder. Karşılaşabileceğiniz direksiyon kutusu arızalarını birkaç farklı başlıkta inceleyebiliriz.1. Anormal Boşluklar
Direksiyon simidindeki anormal boşluk yaygın görülen arıza belirtilerinden biridir. Normal boşluk 2 cm sağ ve sol yönlerde olabilir. Bu miktarı aşan boşluklarda devamlı bir genişlemeyle beraber arıza göstergesi olacaktır.
2. Direksiyondan Ses Çıkması
Direksiyon kutusu tamiri gerektiren durumlardan bir diğeri direksiyondan çıkan ses miktarıdır. Çevirdiğiniz esnada sürtme sesi görülecektir. Sesin özelliği metal sürtme sesi olacaktır. Dişlilerin eskimesi aşınması kaynaklı bir problemdir. Arada bir ses yapan direksiyonlar için başka bölümde sorun olma ihtimali yüksektir.
3. Normalden Sert Kullanım
Direksiyon hidrolik seviyesini kontrol ettikten sonra sorun olmamasına rağmen direksiyon sert bir kullanıma sahipse kutu arızası olabilmektedir. Direksiyon sertleşmesinin birçok farklı nedeni olabileceği dikkate alınmalıdır. Erken kontrol edildiğinde sorun daha kolay çözülebilir.
4.Zor Toparlanan Direksiyon
Direksiyonun zor toparlanması durumu kutuda tamir gerektirdiğini anlatıyor olabilir. Aşınmalar, ön takım sorunları nedeniyle bu durum görülebilir.
5. Direksiyon Kutusu Yağ Kaçağını Anlama Yolları
Direksiyon kutusu yağ kaçağını anlama yolları farklı etkenlerle değerlendirilebilir. Gözle kontrol yapıldıktan sonra yağ kaçak yerini bulmanız gerekecektir. Direksiyon kutunuzda yağ kaçağı varsa bu belli olacaktır.
Direksiyon Kutusu Arızası Nasıl Anlaşılır?
Aracın kontrolünü gerçekleştiren bir mekanizma olan direksiyon kutusu, sürüş esnasında en çok çalışan bileşenlerden biridir. Bu nedenle direksiyon kutusunda çeşitli sebeplerden kaynaklı arızalar meydana gelebilir. Direksiyon kutusu arıza belirtilerinden bazıları şunlardır:1-Direksiyon Sertleşmesi: Direksiyon sertleşmesi, direksiyonun zor dönmesi veya aşırı direnç hissiyle kendini gösterir. Direksiyon kutusu arızası, hidrolik veya elektrikli sistemdeki bir sorun nedeniyle oluşabilir.
2-Titreme veya Dalgalanma: Direksiyon kutusu arızası, direksiyon titremesi veya dalgalanma hissiyle kendini gösterebilir. Bu genellikle bozuk dişli mekanizmasından kaynaklanır.
3-Gevşeklik veya Oynama: Direksiyon kutusu arızası, direksiyonda gevşeklik veya oynama hissiyle kendini gösterebilir. Direksiyonun dönüşlerde veya düz bir çizgide beklenmedik şekilde hareket etmesine neden olabilir.
4-Tıkırtı veya Sesi: Arızalı bir direksiyon kutusu, direksiyon hareketleri sırasında tıkırtı, sertlik veya anormal sesler çıkarabilir.
5-Zor Direksiyon Dönüşleri: Arızalı bir direksiyon kutusu, direksiyonu döndürürken aşırı zorlanma veya direnç hissi oluşturabilir.