Admin

Yönetici
Yönetici
Katılım
16 May 2024
Mesajlar
34
Tepkime puanı
0
Konum
İstanbul
Marka
BMW
Model
3.20İ ED
Model Yılı
2016
Stajyer-Ehliyet.jpg

Sürücü belgesine sahip olmak için çeşitli sınavları geçmek ve prosedürleri yerine getirmek gerekiyor. Üstelik sadece ehliyet alırken değil, artık ehliyeti aldıktan sonra da bazı prosedürler var. 2016 yılında değişen Karayolları ve Trafik Yönetmeliği ile hayatımıza giren stajyer ehliyeti kavramı da bunlardan birisi.

Stajyer ehliyeti uygulaması içerisinde aday sürücülerin yerine getirmesi ve dikkat etmesi gereken bazı prosedürler mevcut. Biz de “bu prosedürler nelerdir, stajyer ehliyetinin farkı nedir, stajyer sürücü olarak nelere dikkat edilmeli” gibi soruları sizler için cevapladık. Hazırsanız başlayalım...

Stajyer Sürücü Nedir?

2016 yılından itibaren ilk defa “sürücü belgesi” alacak olanlar trafiğe stajyer sürücü olarak çıkabilmektedir. Daha önce sürücü belgesi olup sınıfını yükseltenler ve başka bir sınıftan sürücü belgesi alanlar için stajyer sürücülük geçerli değildir. Yönetmelikteki bu değişim ile ilk defa belge alacak kişiler dışında herhangi bir şekilde belgesi iptal olmuş ve yeniden belge alacak sürücüler de stajyer sürücü olarak sayılır.

Ehliyet kursuna giderek yazılı sınavı ve direksiyon sınavını başarıyla tamamlayıp nüfus müdürlüklerinden ehliyet alan kişiler, stajyer sürücü olmaya hak kazanır. Stajyer sürücülerin sahip oldukları ehliyete ise stajyer ehliyeti veya stajyer sürücü belgesi denir. Tabii stajyer ehliyetin de bir süresi bulunur.

Stajyer Ehliyetin Süresi Ne Kadar Olur?

Stajyer ehliyet, 2 yıl boyunca aday sürücü konumundaki kişilere trafikte motorlu taşıt kullanabilme hakkı sağlıyor. Stajyer ehliyet ne zaman biter sorusunun da cevabı niteliğindeki bu süre, sürücü adayının belgeyi nüfus müdürlüklerinden teslim alması ile başlıyor. Yani genel kanının aksine sürücü kursu tarafından verilen sertifikanın üzerinde yazan tarih, stajyer sürücü süresinin başlangıcı olarak kabul edilmiyor.

Stajyer sürücülere verilen ehliyetlerde “Stajyer” ifadesi yer verilmiyor. Ancak belgenin verildiği tarihe bakılarak direksiyon başındaki kişini stajyer olup olmadığı kolayca anlaşılabiliyor. Belge üzerinde herhangi bir kısıtlayıcı ifadeye yer verilmediği için iki yıllık sürenin bitiminde sürücülerin belge değiştirmeleri gerekmiyor. Yalnızca uymaları gereken yasal puan limitinde kendi lehlerine sayılabilecek bir değişim söz konusu hale geliyor. Stajyer ehliyet alan kişilerin tek başlarına trafikte araç kullanmalarında ise bir engel bulunmuyor.

Stajyer Ehliyet Süresi Bitince Ehliyeti Değiştirmek Gerekli mi?

Stajyer ehliyeti alan sürücüler, 2 yılı doldurduysa artık stajyer sürücü kuralları geçerli değildir. Tüm değerlendirmeler normal ehliyet kurallarına göre uygulanır. 2 yıl dolduktan sonra ehliyeti yenilemeye, değiştirmeye veya tekrar para yatırmaya da gerek yoktur.

Stajyer Ehliyetin Diğer Ehliyetlerden Farkı Nedir?

Trafik yönetmeliğindeki en katı madde alkol üzerinedir, sürücü adaylarının kesinlikle alkollü araç kullanmaması gereklidir. Stajyer sürücüler diğer sürücü adayları ya da ehliyet sahipleri gibi belge kategorisindeki tüm araçları istedikleri yerde istedikleri zaman tek başlarına kullanabilirler. Stajyer ehliyetlerin diğer ehliyetlerden herhangi bir farkı bulunmaz. Var olan ehliyetler üzerinde aday sürücü olduğunuzu gösterecek ya da işaret edecek herhangi bir ibare yoktur.

Stajyer Ehliyet Ceza Puanları Nedir?

Stajyer ile normal sürücüler için trafikte yapılan kural ihlallerinin karşılığı olan ceza puanları konusunda bir farklılık bulunmaz. Bu nedenle stajyer ehliyet sahibi kişilerin, ceza puanlarını bilmeleri yeterlidir.

2024 trafik ceza puanlarından bazılarını aşağıdaki tablodan inceleyebilirsiniz:
  • Alkollü araç kullanmak: 20 puan
  • Emniyet kemeri takmamak: 15 puan
  • Muayenesiz araç kullanmak: 10 puan
  • Hatalı sollama yapmak: 15 puan
  • Kırmızı ışıkta geçmek: 20 puan
  • Yakın mesafe takibi: 20 puan
  • Motosiklet kullanırken kask takmamak: 15 puan
  • Dönüşlerde sinyal vermemek: 20 puan
  • Plakasız araç kullanmak: 20 puan
  • Trafik levhalarına uymamak: 20 puan
  • Hız sınırını %10 ile %30 oranında aşmak: 10 puan
  • Hız sınırını %30 veya daha fazla oranda aşmak: 15 puan
  • Sürücü belgesi olmadan araç kullanmak: 5 puan

Ceza Puanını Dolduran Stajyer Sürücü, Ehliyetini Geri Alabilir mi?

Stajyer ehliyet sahibi bir sürücünün 75 ceza puanına ulaşması durumunda ehliyeti daimi olarak iptal edilir. Ardından kişinin tekrar sürücü kursuna kayıt yaptırması ve yeniden ehliyet almaya hak kazanması gerekir.

İptal durumu yaşayan aday sürücülerin, tekrar sürücü kursuna başlayabilmesi için psikolojik durumunun tespitine yönelik psikoteknik değerlendirmeden geçmesi şarttır. Psikoteknik testini başarıyla geçmesinin ardından sürücü kursuna başvurmaya hak kazanır. Sürücü kursundaki yazılı ve uygulamalı sınavları başarıyla tamamlaması sonucu stajyer ehliyeti ile tekrar trafiğe çıkabilir.

Sık Sorulan Sorular

Stajyer Sürücü Belgesinde “Stajyer” İbaresi Var mı?​

Stajyer ehliyetle ilgili en çok merak edilen konulardan biri de stajyer sürücü ehliyeti ile normal ehliyetler arasında fark olup olmadığıdır. Stajyer ehliyette, “stajyer sürücü” ibaresi bulunmaz.

Stajyer sürücülerin stajyer olduğu bilgisi emniyet sistemindeki kayıtlarda ve e-devlet üzerinden görülebilir. Ayrıca sürücü belgesinin üzerindeki tarih 2 yılı aşmadıysa da sürücünün stajyer sürücü olduğu anlaşılır.

Stajyer Sürücüler Yurt Dışında Araç Kullanabilir mi?​

Türkiye Cumhuriyeti’nde asli ehliyeti olanlar; içinde Almanya, Belçika, Danimarka, Güney Kore ve Brezilya’nın bulunduğu 84 ülkede araç kullanabilirler. Ancak stajyerlik süresi dolmamış sürücüler asli sürücü olana kadar söz konusu ülkelerde maalesef ehliyetlerini kullanamazlar.

Stajyer Sürücü Şehir Dışına Çıkabilir mi?​

Stajyer ehliyeti olan aday sürücüler, normal ehliyet sahibi sürücüler gibi tek başlarına şehir dışına çıkabilirler.

Stajyer Sürücü Tek Başına Araç Kullanabilir mi?​

Stajyer ehliyete sahip sürücüler tek başına araç kullanabilirler. Dolayısıyla stajyer ehliyet sahiplerinin araç kullanırken yanlarında tecrübeli sürücünün bulunmasına gerek yoktur.

Stajyer Sürücü Uzun Yol Yapabilir mi?​

Stajyer ehliyete sahip sürücüler, uzun yola çıkabilirler. Stajyer sürücü olmak uzun yola gitmeye engel değildir.
 

Konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Üst